Heb ik een blaasontsteking?

Een blaasontsteking geeft meestal pijn bij het plassen. Het kan zijn dat u vaak naar het toilet moet en dan telkens een klein beetje plast. Sommige mensen hebben aldoor het gevoel dat ze moeten plassen. Een blaasontsteking kan een drukkend of pijnlijk gevoel in uw onderbuik of in uw rug veroorzaken. De urine ruikt soms onaangenaam of is troebel. Soms zit er bloed in de urine. Bij kleine kinderen zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen van een blaasontsteking. Wanneer u met de genoemde klachten naar de huisarts gaat, moet u urine meenemen. Voor het opvangen van urine zijn speciale maatregelen nodig.
Onderzoek van de urine:
Om onderzoek van de urine zo betrouwbaar mogelijk te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat u op een aantal dingen let.
Tijdstip:
Lever bij voorkeur de eerste urine in na de nachtrust. Deze urine is het meest geconcentreerd. Als er afwijkingen zijn in de urine, zijn die het beste te vinden in de ochtendurine. De urine moet binnen 2 uur na het plassen bij de assistente zijn. Wanneer dit onverhoopt niet mogelijk is, kunt u de urine max. 24 uur goed houden door deze te bewaren in de koelkast.
De assistente onderzoekt de urine 's morgens. Graag brengen voor 10 uur.Wilt uw naam, gebortedatu en telfoonnummerduidelijk op het potje zetten? 

Gewassen urine/ middenstroom urine:
De betrouwbaarste urine voor het onderzoek is de zogenaamde middenstroom urine.
Voor u gaat plassen eerst uw geslachtsdelen wassen met water zonder zeep.
Daarna eerst een beetje in het toilet plassen, dan een beetje in een steriel
potje en de rest weer in het toilet. Tijdens het opvangen moeten vrouwen hun schaamlippen spreiden en mannen de voorhuid terugtrekken.
Potjes voor urineonderzoek: Deze kunt u krijgen bij de assistente of kopen bij de drogist of apotheek. Andere en lekkende potjes nemen wij niet aan!

Contact

Spoednummer 078 - 674 2111
 

Huisartsenpraktijk Bij De Molen

Medisch Centrum Strijen, Molenstraat 23
3291 EE Strijen
Telefoon:
078 - 674 3684
www.bijdemolen.com
Routebeschrijving >